Ruim een halfjaar na de ingang van de eerste coronamaatregelen en met een behoorlijk lege festivalzomer achter de rug kijken we terug op de afgelopen maanden. Niet alleen in Nederland, maar ook over de grens werden liveshows behoorlijk gemist en werd er op diverse manieren hard gewerkt om toch entertainment aan te kunnen bieden. Wij pikken een aantal initiatieven ertussenuit.

België

Drive in bioscoop
In Nederland zagen we al snel de ouderwetste drive-inbioscopen weer bovendrijven, maar in België pakten ze gelijk flink uit. In Brussel werd Movie Drive geopend: een drive-inbioscoop met een scherm van 336 vierkante meter, met plaats voor 200 auto’s en daarnaast nog eens 200 zitplaatsen. Er werden diverse filmklassiekers vertoond onder het genot van snacks, drankjes en andere versnaperingen die werden afgehaald bij de foodtrucks rondom het terrein.

Rock Werchter Zomerbar
Een zomer zonder festivals betekende ook een zomer zonder één van de grootste festivals van België: Rock Werchter. Gelukkig liet de organisatie het terrein niet onbenut, want ze bedachten het concept Rock Werchter Zomerbar. In een kleinere setting, met bezoekers aan picknicktafels en een half opgebouwd podium speelden voornamelijk Belgische acts vaak meerdere sets per dag. De sessies hadden behoorlijk succes: de meeste shows waren binnen no-time uitverkocht en vele fans waren blij deze zomer toch nog even op Werchter te kunnen zijn.

Finland

Suvilahti Summer
Ook in Finland werd er aan een festivalopstelling gedacht: in de Suvilahti-buurt van Helsinki werd het terrein voor Suvilahti Summer opgebouwd. Op een podium omringd met picknicktafels stond heel juni volgepland met filmvertoningen, karaoke-shows en optredens en brunchconcerten van populaire Finse artiesten, waarbij bezoekers continu voldoende afstand van elkaar hielden. Bij iedere show was er ruimte voor 500 bezoekers.

Verenigd Koninkrijk

Openluchtconcerten
In het Verenigd Koninkrijk bleven de maatregelen langere tijd strenger, maar ook daar werden grootschalige openluchtconcerten opgetuigd. Eén voorbeeld daarvan is de Virgin Money Unity Arena in Newcastle, waar bezoekers in augustus en september met hun eigen groepje op een afgeschermde zitplaats van concerten konden genieten van acts als Sam Fender, Two Door Cinema Club, Van Morrison, The Libertines en Frank Turner.

Duitsland

Veilig op bezoek bij de Smurfen
Ook aan de jeugd is gedacht: in Duitsland opende The Smurf Experience in Oberhausen, een interactieve expositie rondom de kleine blauwe stripfiguren. Met poppen, hologrammen, virtual reality en uitgebreide decors waan je je in de Smurfenwereld en beleef je een avontuur met het gezin. Om de veiligheid daar te bewaren, is er een looproute aangelegd, wordt bezoekers gevraagd anderhalve meter afstand te houden van andere huishoudens en dragen alle bezoekers ouder dan 6 jaar een mondkapje. De expositie is sinds juli weer open in de nieuwe, veilige opstelling.

Ook een coronaproof event organiseren? Lees hier wat wij als Ticketmaster voor je kunnen betekenen.