Doe inspiratie op dankzij deze creatieve evenementhouders

Al maanden geen concerten, sportwedstrijden en theatershows te zien en alsof dat nog niet erg genoeg is staan we nu aan de voet van misschien wel het vreemdste seizoen ooit voor onze branche: een zomer zonder festivals.

Hoewel we in sommige ‘lege’ weekenden de pijn nog zullen voelen, hebben we ons erbij neergelegd. We kijken vooruit en worden blij van de initiatieven die we binnenkrijgen van zowel nieuwe als bestaande clients, om tóch van muziek, comedy of ander entertainment te genieten. Dat is creativiteit waar we nieuwe energie van krijgen.

Wat doen organisatoren in corona-tijd?

Livestreaming

Eén van de eerste initiatieven die naar buiten kwam toen landen in lockdown gingen, kwam vooral van artiesten zelf: livestreaming. Van super simpel vanuit de woonkamer, tot aan professioneel in een studio, vermaakten zij zo hun fans. Meestal gratis, soms met een doneeroptie voor een goed doel en nu ook: betaald. Spannend, want iets wat even gratis was, willen mensen daar wel voor betalen? Het antwoord hebben we inmiddels voor je: ja! Het unieke gevoel van er live bij ‘aanwezig’ zijn in combinatie met het gevoel dat het niet voor iedereen toegankelijk is – je moet immers wél een toegangscode hebben – doet ook online zijn truc.

Eén van de eerste livestream-shows die we verkochten, was de ONLINE IMPROV SHOW van Ruben, Tijl en Ruben. Spannender kon haast niet, want hoe ga je een improvisatieshow maken zonder aanwezig publiek? Dat hebben de heren en hun productieteam laten zien. Beide uitverkochte avonden waren een succes en de volgende twee staan al op de planning op 26 en 27 juni.

Inmiddels hebben we al livestreams erop zitten met Bökkers in Metropool, het Metropole Orkest in de Metropole Studio’s en er staat nog een concertfilm op de planning met Eefje de Visser.

Drive-in en drive-thru concerten

Met je auto naar een concert gaan is niet nieuw, er vervolgens in blijven zitten is even wennen. Perfect voor de luie bezoeker, maar natuurlijk bovenal ideaal om niet met andere mensen in aanraking te komen. Eén van de eerste die we voorbij zagen komen was in Denemarken, het concert van singer-songwriter Mads Langer. Hoewel de sfeer van een echt concert moeilijk te evenaren is, waren de 500 tickets in een mum van tijd uitverkocht. Er even tussenuit en genieten van livemuziek was genoeg om een vol terrein te krijgen. Met auto’s.

In Nederland zagen we een soortzelfde concept bij het Amsterdamse festival Thuishaven. Het terrein, waar normaal gesproken bijna ieder weekend wel feestjes te vinden zijn, was al weken ongerept en daar moest iets aan gebeuren, vonden de eigenaren. De drive-thru was geboren, maar tegelijk ook zo populair dat er het eerste weekend, 25 en 26 april, na twee uur al een einde aan gemaakt moest worden. Het tweede weekend ging het dankzij tijdsloten wel goed. Bezoekers konden met hun auto een rondje maken over het terrein, waar ze eten en drinken konden halen, de auto konden laten wassen en er was natuurlijk ook een dj voor de vertrouwde deuntjes.

Seated festivals

Datzelfde Thuishaven heeft nu een nieuwe manier bedacht om coronaproof deze tijd door te komen. Want festivals zitten er voorlopig nog niet in, maar het terrein ligt er wel. De oplossing werd een stadsstrandachtig terras, waar men met tijdsloten, voldoende afstand en contactloze bestellingen een hapje en drankje kan doen. Met dj en voorbij flanerende figuren natuurlijk, want dát is Thuishaven.

Ook Kiesgrube, door Nederlandse Thuishaven-residenten ook wel ‘het Duitse Thuishaven’ genoemd, heeft dit concept overgenomen om zo toch hun terrein te kunnen gebruiken.

Social d(ist)ancing in Doornroosje Nijmegen

Er mag gedanst worden, ook in deze tijd. Zéker in deze tijd. Of dat dan zittend is, maakte Doornroosje in Nijmegen niets uit. In tijdsloten van 20 minuten konden 30 personen geniet van een seated disco. Dat klinkt misschien als helemaal niks, maar bleek voor de bezoekers een fantastische ervaring. Ook in het buitenland bleef dit feestje niet onopgemerkt. Zo werd het onder andere opgepakt door The New York Times en de Britse Metro.

Taking no dances: DJ entertains clubbers sitting on chairs a strict 1.5metres apart PICTURES: REUTERS

Tuinconcerten van Wibi Soerjadi

Met zitplaatsen kan je sowieso meer. Dat moeten ook Wibi en zijn team bedacht hebben, want de tuinconcerten die gepland stonden voor augustus, gaan tóch door. Met de nodige aanpassingen natuurlijk. Er zullen diverse aanpassingen en looproutes in de tuin zijn, zodat de 1,5 meter-regel makkelijk te handhaven is. Ook is het ticketaantal beperkt ten opzichte van de ‘normale’ tuinconcerten.

Mini-optredens – TivoliVredenburg ‘Op een kier’

Vanaf 1 juni mochten ook de poppodia weer open, al mogen er helaas wel maar 30 personen in een zaal zitten. Voor TivoliVredenburg in Utrecht geen reden om de deur dicht te houden; de deur gaat gewoon op een kier! Drie keer per dag worden er voor maximaal 30 personen concerten of lezingen gehouden in de grote zaal. Op het programma staan sprekers, artiesten en musici van eigen bodem. Een goed voorbeeld van roeien met de riemen die je hebt.

Zelf een evenement organiseren in corona-tijd

Heb je zelf ook een idee om een evenement te organiseren binnen de geldende maatregelen? Misschien wil je een livestream organiseren, een kleinschalig optreden met tijdsloten verzorgen of ben je nog blanco en wil je met ons ideeën uitwisselen. Kan allemaal! Neem contact op en we nodigen je graag uit voor een Zoom-koffie.

Meer lezen? Ook in het buitenland wordt er volop geëxperimenteerd met het aanbieden van entertainment in corona-tijd. Check onderstaande artikelen voor meer inspiratie:

Social distance concert in Arkansas: https://www.iq-mag.net/2020/05/arkansas-venue-templelive-host-first-socially-distanced-concert/

Livestream community via de app in Japan: https://asia.nikkei.com/Business/Media-Entertainment/Japan-s-music-industry-explores-online-concerts-to-cure-virus-blues

The Flaming Lips concert in reuzeballonnen: https://www.nme.com/news/music/the-flaming-lips-perform-race-for-the-prize-inside-giant-bubbles-on-colbert-2685831